Törzsgyűjteményi olvasótermek

Az Országos Széchényi Könyvtár törzsgyűjteménye a VII. szinti olvasótermekben áll az olvasók rendelkezésére. Ez a gyűjtemény öleli fel a mindenkori Magyarországon 1711 után és az 1600 után külföldön megjelent könyveket, a könyvtár teljes hírlap- és folyóiratállományát (eredetiben és mikrofilmen), valamint a kötelespéldányként beszolgáltatott elektronikus dokumentumokat. Az olvasótermek a földszinti aulában történő kötelező regisztráció (ld. még: Beiratkozás) után lépcsőn és lifttel közelíthetők meg, első állomásként a katalógusteret és a Könyvkiadó állomást érintve. A különböző olvasótermek, a katalógustér, a Könyvkiadó állomás és a fénymásoló között szabadon lehet közlekedni és a dokumentumokat mozgatni.

A cédula- és online katalógus használatához, a dokumentumok raktárból való igényléséhez a Tájékoztató Osztály ügyeletes munkatársai nyújtanak segítséget. Ld. még: A könyvtár használata, Tájékoztatás.
Az Országos Széchényi Könyvtár nemzeti könyvtári feladatain túl a történettudomány és az irodalomtudomány szakkönyvtári funkcióját is ellátja, ezért külön történettudományi és irodalomtudományi szakolvasóval rendelkezik.
Az olvasótermekben számítógéppel ellátott olvasóhelyek vehetők igénybe. Az olvasói professzionális munkaállomásokon biztosítjuk a könyvtár által előfizetett, vagy a könyvtár állományából előállított adatbázisok, digitalizált kötetek helyben használatát: EBSCO, MTI sajtóadatbázis, Pressdok, NAVA stb. Ld. még: IT támogatás