A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye


2018/11/06 - 2019/02/09


 

2018. november 6. és 2019. február 9. között lesz látható az Országos Széchényi Könyvtár: A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye című kiállítása.

Számos pompás corvina és más díszkódex érkezik hazai gyűjteményekből, New Yorkból, Párizsból, a Vatikánból és a világ különböző pontjairól a Széchényi Könyvtárba. A kéziratok közül több értékes és művelődéstörténetünk szempontjából kiemelkedően fontos darab első alkalommal lesz látható Magyarországon.

A november 6-ától látogatható kiállítás Hunyadi Mátyás könyvtárának egy eddig rejtett, kevésbé hangsúlyozott oldalát kívánja feltárni. Az Itáliából megrendelt kódexek mellett a budai királyi udvarban is készültek hasonlóan értékes, díszes kéziratok. Hogy a királyi könyvesházból egységes megjelenésű reneszánsz díszkönyvtár lett, az a budai könyvfestők, könyvkötők, másolók és a könyvtárat megálmodó humanisták együttes munkájának köszönhető. A kiállítás célja, hogy feltárja és bemutassa azt a szisztematikus és nagyszabású vállalkozást, amely a budai udvarban szolgálta az uralkodói bibliotéka formálódását.

Bővebben a kiállításról

 

LÁTOGATÓI INFORMÁCIÓK

Helyszín

Országos Széchényi Könyvtár, Corvina kiállítótermek, 1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6. Budavári Palota F épület

(Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános Udvar felől.)

Nyitvatartási idő

Kedd, szerda, szombat, vasárnap: 9.00–18.00 (jegyváltás 17 óráig)

Csütörtök, péntek: 9.00–20.00 (jegyváltás 17 órától 19 óráig a beiratkozó pultnál )

A nagy érdeklődésre való tekintettel 2019-ben kiállításunk vasárnaponként, azaz január 13-án, 20-án, 27-én és február 3-án is nyitva tart. Csütörtökön és pénteken 20 óráig várjuk az érdeklődőket.

Kedves Látogatók!

A kiállítótermekben a világítás és a hőmérséklet a kódexek védelmének érdekében alacsony.

Köszönjük megértésüket!


Jegyárak – a jegyváltás 17 óráig lehetséges

Az esemény a Facebook-on

Corvinák az Instagram-oldalunkon

 

  Médiapartner: