Legalább 100 éves védelmet kaptak Arany János kéziratai

2018/06/22

 

Arany János legértékesebb kéziratai és egyéb dokumentumai még februárban érkeztek az Országos Széchényi Könyvtárba (OSZK) a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeumból azzal a céllal, hogy a szakemberek restaurálják azokat.

Érdi Marianne, az OSZK Restauráló és Kötészeti Osztályának vezetője elmondta, hogy a mintegy 800 fóliónyi dokumentum száraz tisztításon esett át és minden iratot megvizsgáltak abból a szempontból, hogy mekkora mértékben áll fenn a tintamarás veszélye. – A legtöbb iratnál jelen volt ez a probléma, ezeken a dokumentumokon fitátos kezelést alkalmaztunk, ami megállítja ezt a folyamatot – fogalmazott az osztályvezető. Hangsúlyozta, a Szentivánéji álom fordításának Arany János keze által tisztázott változata, illetve a Murány ostroma kézirata korukhoz képest jó állapotban kerültek a könyvtárba. A szakadt, sérült lapokat, hiányokat kiegészítették, a könyvkötéseket javították, viszont a kötetek lapjain nem alakult ki veszélyes mértékben a tintamarás. – A mai tudásunk szerint az elvégzett restaurálás állományvédelmi szempontból megfelelő tárolási, raktározási körülmények között sok évtizeddel meghosszabítja a dokumentumok életét – emelte ki Érdi Marianne.

A restaurált dokumentumokat dr. Boka László irodalomtörténész, a könyvtár tudományos igazgatója, dr. Rózsafalvi Zsuzsanna irodalomtörténész, az OSZK kézirattárának munkatársa és Tóth Zsuzsanna, a Restauráló és Kötészeti Osztály munkatársa 2018. június 22-én vitték vissza Nagyszalontára.