Gyászhír

2018/12/05

2018. dec. 1-én elhunyt Urbán Gusztávné, született Walla Katalin, a zirci Reguly Antal Műemlékkönyvtár korábbi vezetője.

1931. február 10-én született a Zala megyei Kemendolláron. Iskoláit a Székesfehérvári Leánygimnáziumban és a Pápai Református kollégiumban végezte, ahol 1949-ben érettségizett. 1974 óta dolgozott a zirci Reguly Antal Műemlékkönyvtárban. 1976-ban szerezte meg könyvtáros végzettségét, 1991 óta állt a zirci Reguly Antal Műemlékkönyvtár élén.

Több évtizedes munkáját nagy elkötelezettséggel és odaadással végezte, az általa vezetett Reguly Antal Műemlékkönyvtár nagyon sokat köszönhet Neki.

Emlékét megőrizzük, nyugodjon békében.

 

Búcsú Katinka nénitől

December 1-én elhunyt Urbán Gusztávné (született Walla Katalin), életének 88. évében.

Sokaknak, ahogy nekünk itt Zircen is, Katinka néni. 1974-ben került az Országos Széchényi Könyvtár állományába a Reguly Antal Műemlékkönyvtár munkatársaként. Diplomáját már dolgozóként szerezte könyvtár-német szakon az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, mert nemesi eredete ezt előbb nem tette lehetővé. Neveltetése folytán folyékonyan beszélt németül és franciául, széles körű műveltséggel rendelkezett.  Családja ezer szállal kötődött a ciszterci szerzetesrendhez, így az ő könyvtárukban szolgálni felemelő volt számára. A bibliotéka vezetését 1991-től 2007-ig, nyugdíjazásig végezte. De ezek után sem vált meg tőle, mert már a Ciszterci Rend alkalmazásában 2010-ig vett részt a mindennapi munkában. Állhatatos, odaadó munkájának eredménye máig visszatükröződik a zirci könyvtár termein, a katalóguscédulákon, a könyveken. A hétvégi szolgálatot is gyakran magára vállalta, sok látogatót vezetett be a régi könyvek, a szerzetesi könyvtár világába.

Nyugodjon békében!

Katinka nénit 2018. december 8-án 11 órakor helyezik örök nyugodalomra a kardosréti családi temetőben, az engesztelő szentmise áldozat 10 órakor lesz a kardosréti kápolnában.

Németh Gábor