A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye
 

2018. november 6. és 2019. február 9. között látható az Országos Széchényi Könyvtár: A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye című kiállítása.

Számos pompás corvina és más díszkódex érkezett a világ különböző pontjairól, New Yorkból, Párizsból és a Vatikánból, valamint hazai gyűjteményekből a Széchényi Könyvtárba. A kéziratok közül több értékes és művelődéstörténetünk szempontjából kiemelkedően fontos darab első alkalommal látható Magyarországon.

A november 6-ától látogatható kiállítás Mátyás király messze földön is híres corvináit, a budai műhely páratlan alkotásait mutatja be. Az Itáliából megrendelt kódexek mellett a budai királyi udvarban is készültek hasonlóan értékes, díszes kéziratok. Hogy a királyi könyvesházból egységes megjelenésű reneszánsz díszkönyvtár lett, az a budai könyvfestők, könyvkötők, másolók és a könyvtárat megálmodó humanisták együttes munkájának köszönhető. A kiállítás célja, hogy feltárja és bemutassa azt a szisztematikus és nagyszabású vállalkozást, amely a budai udvarban szolgálta az uralkodói bibliotéka formálódását.

Bővebben a kiállításról

 

LÁTOGATÓI INFORMÁCIÓK

Helyszín

Országos Széchényi Könyvtár, Corvina kiállítótermek, 1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6. Budavári Palota F épület

(Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános Udvar felől.)

Nyitvatartási idő

Keddtől szombatig: 9.00–18.00.

A kiállítás a könyvtár téli zárvatartása (2018. december 24–2019. január 1.) alatt nem látogatható.

Kedves Látogatók!

A kiállítótermekben a világítás és a hőmérséklet a kódexek védelmének érdekében alacsony.

Köszönjük megértésüket!


Jegyárak – a jegyváltás 17 óráig lehetséges

Jelentkezni a tárlatvezetésekre a látogatás előtt legalább két héttel szükséges, írásban a következő e-mail címen: csoportvezetes@oszk.hu

Az esemény a Facebook-on

Corvinák az Instagram-oldalunkon

A kiállítás plakátja

Rövid videó a tárlatról

 

  Médiapartner: